Redactie NVOO

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voedingsmiddelen op het ontwikkelen van suikerziekte

Redactie NVOO

gezonde voeding.jpg

Recentelijk hebben onderzoekers een groot onderzoek gepubliceerd over voedingsmiddelen en hun rol bij het ontstaan van suikerziekte. Ze analyseerden gegevens uit 184 landen over het aantal nieuwe gevallen van suikerziekte in 2018, in combinatie met de inname van 11 verschillende voedingsmiddelen: volkoren granen, niet-volkoren granen, fruit, noten en zaden, groente, bewerkt vlees, rood vlees, yoghurt, suikerhoudende dranken en aardappelen.
De onderzoekers wilden niet alleen weten welke voedingsmiddelen invloed hebben op het ontwikkelen van suikerziekte, maar ook of dit verschilt tussen werelddelen, stedelijke of landelijke regio’s, opleidingsniveaus, geslacht, en leeftijdsgroepen.


In dit artikel bespreken we alleen de resultaten voor hoge-inkomenslanden, zoals Nederland. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschapsblad Nature en je kunt het hier vinden.

De bevindingen

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst bijna 75% van de nieuwe gevallen van suikerziekte in 2018 te wijten was aan een ongezonde voedingsinname van de 11 onderzochte voedingsmiddelen. De grootste boosdoeners zijn het te veel eten van bewerkt vlees, rood vlees en suikerhoudende dranken en het te weinig eten van volkoren granen en yoghurt.


De onderzoekers hebben ook gekeken naar de mogelijke verschillen in de invloed van voeding op het ontstaan van suikerziekte bij mensen, afhankelijk van hun regio, geslacht, opleidingsniveau en leeftijdsgroep. Ze vonden dat een ongezond dieet meer effect heeft op het ontstaan van suikerziekte bij mensen die in landelijke regio’s wonen dan bij mensen in stedelijke regio’s. Bovendien had een ongezond dieet meer invloed op het ontstaan van suikerziekte bij mannen dan bij vrouwen, en bij lageropgeleiden dan bij hogeropgeleiden.
Tot slot kwam uit het onderzoek naar voren dat een ongezond dieet op jonge leeftijd een veel grotere rol speelt bij het ontstaan van suikerziekte dan op latere leeftijd.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat een ongezond dieet een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van suikerziekte. Dit heeft niet alleen te maken met hoe het dieet het lichaamsgewicht beïnvloedt. Uit de resultaten blijkt dat het te weinig eten van gezonde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, ook een rol kan spelen bij het ontstaan van suikerziekte. Dit komt door bepaalde stoffen in gezonde voedingsmiddelen die onder andere een positief effect hebben op de glucose-insuline balans. Om suikerziekte te voorkomen, is het dus niet alleen belangrijk om slechte voedingsmiddelen (zoals bewerkt vlees, rood vlees en suikerhoudende dranken) te vermijden, maar ook om voldoende gezonde voedingsmiddelen (zoals volkoren granen en yoghurt) te eten.


Verder concluderen de onderzoekers dat de invloed van voeding op het ontstaan van suikerziekte het grootst is bij laagopgeleiden en mensen die in landelijke regio’s wonen. Deze groepen hebben vooral behoefte aan meer informatie over gezonde dieetkeuzes om suikerziekte te voorkomen. Vooral jonge mensen hebben baat bij het eten van een gezond dieet, omdat het dieet op jonge leeftijd grotendeels het risico op suikerziekte bepaalt.

Verder lezen?

Op de kennisbank hebben we al een aantal artikelen gepubliceerd over het belang van een gezond dieet:

  1. https://www.nvoo.nl/artikel/wat-kan-ik-zelf-doen-tegen-overgewicht-of-obesitas
  2. https://www.nvoo.nl/artikel/oorzaken-van-overgewicht-en-obesitas
  3. https://www.nvoo.nl/artikel/het-jojo-effect

Bronnen:

  1. O’Hearn, M., Lara-Castor, L., Cudhea, F., Miller, V., Reedy, J., Shi, P., ... & Mozaffarian, D. (2023). Incident type 2 diabetes attributable to suboptimal diet in 184 countries. Nature Medicine, 1-14.