Redactie NVOO

De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

Redactie NVOO

Czech Volleyball.1387.jpg

Wat is een GLI?

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een behandeling voor mensen die leven met overgewicht of obesitas. In een GLI-programma krijgen deelnemers alleen en/of in een groep begeleiding van een coach om hun leefstijl gezonder te maken en te houden. De behandeling duurt twee jaar, en bestaat uit twee fasen. De eerste fase richt zich onder andere op voeding, beweging, het slaappatroon en omgaan met stress. Daarna volgt een onderhoudsfase, met als doel om het nieuw aangeleerde gedrag lang vol te houden.


Een GLI moet worden gedaan bij een van de zeven erkende programma’s. Dit zijn:

  • Samen Sportief in Beweging
  • De BeweegKuur
  • SLIMMER
  • CooL (Coaching op Leefstijl)
  • X-Fittt GLI
  • Keer Diabetes2 Om
  • Keer Diabetes2 Om-GLI-Online


De laatste twee uit dit rijtje zijn speciaal bedoeld voor mensen met suikerziekte.
Onderaan dit artikel vind je een link met de locaties waar deze programma’s worden aangeboden.

Voor wie is de GLI?

Ten eerste komen alle mensen met obesitas (BMI boven 30 kg/m2) in aanmerking voor de GLI. De GLI is ook voor mensen met overgewicht (BMI boven 25 kg/m2) die hierdoor gezondheidsproblemen hebben. Dit kan bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte type 2, of een vergrote buikomvang zijn. Een vergrote buikomvang betekent hier meer dan 102 cm bij mannen en meer dan 88 cm bij vrouwen.
Jongeren vanaf 16 jaar kunnen bij uitzondering ook deelnemen aan een GLI, maar er bestaat geen speciale GLI voor jongeren.


Je kunt alleen deelnemen aan een GLI als je huisarts je hiervoor heeft verwezen. Ook een medisch specialist kan je naar een GLI verwijzen, maar dan moet meestal ook contact met de huisarts worden gezocht. Voordat je kunt starten met een GLI wordt eerst bekeken welke factoren bij jou een rol spelen bij het overgewicht.

Wordt de GLI vergoed?

Een GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering als het wordt gedaan bij een van de erkende GLI-programma’s na doorverwijzing door een huisarts. Een belangrijke opmerking hierbij is dat alleen de GLI zelf vergoed wordt, maar de manier waarop je lichaamsbeweging doet niet. Een abonnement bij bijvoorbeeld een sportschool moet je dus zelf betalen. In sommige gemeenten kan dit wel met korting of gratis. De GLI-aanbieder moet de deelnemers helpen met het vinden van een plek voor lichamelijke beweging.

Verder lezen

Hier vind je een GLI-aanbieder bij jou in de buurt.

Wil je meer weten over de GLI? Volg dan de volgende links:
Gecombineerde leefstijlinterventie | Loketgezondleven.nl
Veelgestelde vragen gecombineerde leefstijlinterventie | Loketgezondleven.nl


Ben je benieuwd naar persoonlijke ervaringen van iemand die een GLI-programma volgt?
O-buddy Serena volgt het CooL-programma. In haar blogs voor de NVOO deelt ze haar ervaringen. Hier vind je haar eerste blog!